Witaj!

Sernik to prawdopodobnie najpopularniejsze ciasto na świecie. Przepis na ten smaczny wypiek jest prosty, a potrzebne składniki często są pod ręką. Jednak czy rzeczywiście tak łatwo jest przygotować wyśmienity sernik? Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach i bez wysokiej jakości produktów trudno jest uzyskać idealny smak i dobrą konsystencję wypieku.

Z drugiej strony odmian sernika jest tak wiele, że każdy może znaleźć przepis na miarę swoich możliwości i dostępności dobrych produktów. W ostateczności, pozostaje wizyta w dobrej cukierni w mieście.

 

Pierwsze wzmianki o serniku pochodzą z czasów starożytnych. Pisał o nim grecki filozof Agimus. W historycznych notatkach tego uczonego można przeczytać, że sernik był rarytasem – częstowano nim głównie zwycięzców olimpiady. Smakołyk w tej epoce był znany nie tylko Grekom, ale również Rzymianom.

Jakie były dalsze losy sernika? Popularność ciasta z sera rosła w Europie wraz z ekspansją Rzymian, a z czasem niemal każdy europejski region wypracował swoją wersję wypieku. Poszczególne odmiany różniły się przede wszystkim typem sera – mogły to być na przykład: ricotta, feta czy popularny biały twaróg.

W Polsce sernik rozpowszechnił się dzięki Janowi III Sobieskiemu po jego powrocie z Wiednia. Wtedy poznaliśmy tzw. sernik wiedeński. Nieco później powstała jego polska wersja rodem z Krakowa, wyróżniająca się charakterystyczną polewą na wzór kratki.

 

Sernik jest tak uwielbianym i popularnym na całym świecie ciastem, że doczekał się nawet swojego święta! Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzi się 30 lipca. Nie zapomnij więc, aby tego dnia przygotować ten smaczny wypiek lub zamówić go u profesjonalnego cukiernika. Bez względu na to, czy mieszkasz w Bytomiu, Katowicach czy Bielsko-Białej najlepsze ciasta znajdziesz w Cukierni Sowa. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą rozpływających się w ustach słodkości oraz tortów na zamówienie.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl